Storebror är borta

Boken började jag jobba med i våren 2023 när jag gick HDK-kursen ”Bild och berättande”. Samtidigt som kursen pågick eskalerade gängkriminaliteten i hela Sverige och dödsskjutningarna slog nya "rekord" varje vecka. 
Jag växte själv upp i en förort till Stockholm med en två år äldre bror, som redan när vi var barn försvann in i gängkriminalitet. Han försvann mer och mer. Det hela kulminerade en sommardag 2011. Han skottskadades i en skjutning på öppen gata och hans bästa vän dog. I boken Storebror är borta har jag skrivit, illustrerat och dramatiserat en historia som handlar om hur jag aldrig ville ge upp hoppet om min storebror.

Handling

Lillasyster tycker att hon har världens bästa storebror, men han är nästan aldrig är hemma längre. En dag hittar hon en pistol i hans rum, som sen mystiskt är borta. Det sker en skjutning i närområdet och polisen gör en husrannsakan. Polisen frågar var storebror är, men ingen vet. När alla tycks ha gett upp hoppet om storebror så tar lillasyster på sig rollen att rädda honom. Hon tror att hon är den enda som kan få storebror att komma hem igen. Men när lillasyster äntligen hittar storebror börjar det skjutas.

Varför jag har skrivit Storebror är borta

Jag tror vi måste våga berätta om verkligheten. En verklighet just nu är att barn lockas in i gängkriminalitet, och de blir bara yngre. Jag tänker på alla anhöriga, den där lillasystern som en gång var jag. All oro och sorg hon känner. All hopplöshet. Jag tänker att jag vill ge henne en röst. Och alla som påverkas av att skjutningar blivit vardag. Vi kan inte ge upp, precis som lillasyster inte vill ge upp.

Målgrupp
Den är gjord för att passa alla åldrar, såväl vuxna som barn.

Om mig
Jag är 32 år gammal och jobbar som art director, grafisk formgivare och illustratör. 2017 examinerades jag från Berghs School of Communication. Jag har även läst kurser på Konstfack och HDK-Valand.
Beställningar
Mejla hej@jessicapope.se eller fyll i kontaktformuläret nedan så hör jag av mig.
Skicka
Tack!
Back to Top